Пенис и фалос са научните наименования на мъжкия полов член при човека и другите бозайници. Освен за семеполагане, половият член служи и за уриниране. Пенисът има повече нервни окончания от ануса, но пък доста по-малко от тестисите.

За да се осъществи полов акт, пенисът трябва да бъде в състояние на ерекция. За разлика от някои други видове бозайници, човекът няма еректилна кост в пениса, а твърд пенис се постига чрез изпълване на пещеристите му тела с кръв. Също така човешкият пенис няма способността да се прибира в слабините, а неговият размер е сред най-големите спрямо размерите и масата на тялото.

Какво представлява мъжката полова система?

Устройство на мек пенис преди ерекция.

Мъжката полова система включва следните структури:

 • Пенис
 • Скротум
 • Тестиси
 • Семепровод
 • Семенни мехурчета
 • Простатна жлеза
 • Пикочен канал

Пенисът се състои от три основни части: корен, тяло и главичка на пениса. Основата е прикрепена към корема и таза. В тялото е средната част. Тялото на пениса се състои от три цилиндрични пространства на меките тъкани. Когато двете големи пространства се пълнят с кръв , пениса става голям и твърд, образувайки ерекция. Двете големи цилиндрични пространства на меките тъкани, наречени корпуси на каверноса , са разположени един до друг и образуват по-голямата част на пениса. Третато цилиндрично пространство на меката тъкан, наречен гъбест корпус, обгражда уретрата, където е пикочния канал. Краят на гъбестото тяло е уголемен конусообразно, и така се оформя главичката на пениса.

Скротума е тънка торбичка на кожата и тънък мускул, в която се намират тестисите. Той действа като система за контрол на, което позволява на тестисите да бъдат малко по-далеч от останалата част на тялото и ги държи малко по-хладно от нормалната телесна температура за оптимално развитие на спермата. Мускулите на скротума, наречени кремастерични мускули, движат тестисите леко в рамките на скротума, в зависимост от температурата на околната среда.

Тестисите са двете маслинени по размер овални тела, един от дясната страна и един от лявата страна. Тестисите имат две основни функции:

1. За производството на сперматозоиди (мъжката полова клетка)

При еякулация пениса изхвърля семенна смес, смесена с телесни течности и сперматозоиди. Те имат за цел да заплодят женската яйцеклетка и да предадат генетичният материал на мъжа към следващото поколение.

1. За производство на тестостерон (мъжкия полов хормон)

Освен, че това е мъжкият полов хормон, контролиращ функцията на мъжките гениталии, той служи и за увеличаване на агресията, силата и издръжливостта на мъжете. Затова много от спортистите или трениращите фитнес го вземат допълнително за да подсилят мускулната си маса.

Терминът тестиси включва тестисите, както и околните структури, като например семепровода и епидидима. Тези две имена, тестисите и тестисите, често се използват взаимозаменяемо, въпреки че техните дефиниции са малко по-различни.

Семепровода и семенните мехурчета

разрязан пенис в диаграма описващ механизма на мъжката ерекция

След като сперматозоидите се произведат, те пътуват през епидидима, и след това през тръба или канал, наречен семепровода, който след това се присъединява към семенните мехурчета, за формиране на еякулацията на еректиралия пенис. Семенните мехурчета произвеждат течност, която осигурява хранителни вещества за сперматозоидите и смазва уретрата. Тази течност се смесва с други течности, за да се създаде спермата изхвърляна от пениса в състояние на ерекция.

По време на еякулация , мускулите около семенните мехурчета и изтласкват спермата и течността от семенните мехурчета. Семенните мехурчета са разположени зад простатата и пикочния мехур.

Простатата е жлеза с размер на орех , която се намира под пикочния мехур и обгражда уретрата. Наред със семенните мехурчета, простатната жлеза произвежда течност, наречена простатна течност, която съдържа, предпазва, подхранва и подкрепя сперматозоидите. Простатата расте през целия живот. Този растеж често причинява запушване на уретрата, което засяга уринирането с такива симптоми като често уриниране , прекомерно уриниране през нощта (никтурия), спешно уриниране, и отслабване на уринарния поток. Това уголемяване на простатата, наречено доброкачествена хиперплазия на простатата може да се лекува с лекарства или различни хирургически процедури.

Простатата е източник на простатен специфичен антиген който се използва като кръвен тест за откриване и наблюдение на рак на простатата .

Какво представлява ерекцията?

Това е е втвърдяване и изправяне на пениса в резултат от промени в притока на кръв в пениса при сексуална възбуда. Това позволява повече кръв да изпълни и трите еректилни тела. Така увеличената тъкан притиска вените, чрез които кръвта се оттича от пениса. Продължава да нахлува повече кръв, отколкото да изтича, докато се установи равновесие, при което еднакъв обем кръв навлиза в разширените артерии и излиза от притиснатите вени; при това равновесие се постига постоянен размер на възбуда. Когато един човек е сексуално възбуден, нервите карат кръвоносните съдове в пениса да се разширяват. Ерекцията подпомага половия акт, въпреки че тя не е съществена за други сексуални практики.

Какви видове има?

Мъж хванал табела със стрелка сочеща нагоре и сложил я пред пениса си, като с това показва цензурирано, че е в ерекция в момента

Съществуват 3 вида – рефлексна, психогенна и нощна. Рефлексната идва от реалния контакт, т.е когато те докосват. Психогенната е в резултат от аудиовизуална стимулация или фантазия. Нощното втвърдяване на пениса се случва, когато мъжът спи. Последните два вида ерекции често се случват, когато мъжът най-малко ги иска и това би могло да му създаде доста неприятни ситуации.

Заболяванията на пениса:
 • Еректилна дисфункция: пениса на мъжа не може да постигне достатъчна твърдост за задоволяване на половия акт.Атеросклерозата (увреждане на артериите) е най-честата причина за еректилна дисфункция.

 • Приапизъм: необичайна ерекция, която не изчезва няколко часа, въпреки спирането на стимулацията.

 • Хипоспадия: вроден дефект, при който отворът на уретрата вместо на върха на пениса се намира на друго място, в повечето случаи по долната повърхност на пениса или близо до скротума. Хирургично може да се коригира това състояние.

 • Фимоза: препуциума не може да бъда прибран, или ако е прибран не може да се върне към нормалното си положение над главата на пениса. При възрастни мъже, това може да се случи, при пенис инфекции.

 • Баланит: възпаление на главичката на пениса, обикновено се дължи на инфекция. Симптомите са болка, чувствителност, и зачервяване на главичката на пениса.

 • Уретрит: възпаление или инфекция на пикочния канал, често причиняващ болка при уриниране Гонореята и хламидия са чести причини.

 • Болест на Пейрони: изкривяване на пениса, което евентуално води до болка при втвърдяването му и понякога до сексуални проблеми. Състоянието се среща относително рядко и засяга предимно мъже над 40 години.