Здравословният сексуален живот е съществена част от цялостното добро здраве, и съществува един мит, че сексът трябва да липсва с напредване на възрастта. Ако ви се отдава необходимото внимание можете да поддържате здравословен и активен сексуален живот, без значение на колко години сте.

Какви възрастови промени в сексуалното здраве или ерекцията могат да настъпят?

С напредването на възрастта, промените в телата ни могат да повлияят на нашият сексуален живот. Това може да доведе до проблеми, като например по-малко удоволствие по време на секс или затруднение при сексуалната възбуда. При жените, хормонални промени след менопауза или пък хистеректомия могат да направят влагалището да стане, по-тясно или по-малко овлажнено.Тези вагинални промени могат да направят секса неудобен и с по-малко удоволствие. В допълнение, психологическите ефекти на стареене могат да направят секса по-малко приятен за някои жени.

При мъжете, стареенето е свързано с повишен риск да станат импотентни, или да не бъдат в състояние да имат или да задържат ерекцията. Някои мъже намират, че когато остаряват, ерекциите им могат да бъдат по-малко твърди или по-малки, и да произвеждат по-малко еякулат по време на оргазъм или да загубят ерекцията по-бързо след оргазъм.

Здравословни проблеми са по-често срещани при старост, както и някои свързани с възрастта условия също могат да повлияят на сексуално удовлетворение както при мъжете, така и при жените, включително:


мъж и жена правят опияняващ секс мисионерската, а мъжа вече е в състояние на мощна ерекция и не може да се сдържи.

  • Артрит
  • Диабет
  • Сърдечно заболяване
  • Хронична болка
  • Удар
  • Инконтиненция

Как да поддържаме задоволяването на сексуалния живот?

Въпреки че не може да се спре процеса на стареене, има много начини за запазване на вашето сексуалното здраве с напредване на възрастта :

1. Обърнете внимание на цялостното ви здраве.

Упражнявайте се редовно, здравословна диета, пиене на много течности, избягване на тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол, както намаляване на стреса в живота може да помогне да се поддържа активен и удовлетворяващ сексуален живот.

2. Общувайте с партньора си.

Вашите отношения с партньора Ви, са важна част от вашето сексуално здраве. Говорете с партньора си за Вашите или нейните сексуални желания исе обсъдете всякакви сексуални промени, които искате дапредприемете. Бъдете добър слушател, ако вашият партньор има сексуални проблеми.

3. Опитайте нещо ново.

Опитайте секс без сношение, разнообразете позите, правете секс по различно време на деня, и се фокусирайте повече върху любовната игра и предизвикването на мощна ерекция. Тя може да направи сексуалния Ви живот по-вълнуващ и по-удовлетворяващ.

4. Бъдете отворени за среща с нови хора.

Можете да се срещнете с нови хора, като се включвате в нови социални дейности, или като се възползвате от събития в местния обществен център.

Как да решим сексуално здравните проблеми?

как да лекуваме проблемите с ерекцията и слабата потентност? Хапчета за ерекция помагат ли?

Ако имате сексуален проблем или сте загрижени за сексуалното си здраве, говорете с лекаря си. В някои случаи, лечението на основния здравен проблем или регулиране на лекарствата, за кръвно налягане или диабет могат да помогнат при сексуални проблеми като импотентност.

Когато не е налице здравословен проблем, има прости начини за лечение на много от общите сексуални проблеми. Например, жените, които имат лошо вагинално смазване често могат да намерят удовлетворение чрез използване на смазочни материали като лубриканти. Импотентността при мъжете често може да бъда оправена с лекарства, хормоно-заместителна терапия, мъжки импланти, хирургия, или сексуално консултиране.

В крайна сметка не мислете, че сексуалността изчезва с напредване на възрастта. Можете да остане сексуално активни в продължение на години.