Репродуктивните органи при мъжа

За да се получи възпроизвеждане, женската полова клетка, наречена яйцето, трябва да бъдат оплодена от мъжка клетка, наречена сперматозоид. Не само половите клетки са различни, но и органите, които ги произвеждат и съхраняват са различни.

Устройство на мъжката полова система

Органите и жлезите, които съставляват мъжката полова анатомия включват:

 • Тестиси
  След пубертета, тестисите на мъжа, разположени в основата на пениса, произвеждат мъжки полови клетки, наречени сперматозоиди. Също така в пубертета, тестисите започват да произвеждат тестостерон – мъжкия полов хормон. Производството на сперматозоиди, веднъж започнал, продължава през целия живот; полово зрели мъже произвеждат милиони сперматозоиди всеки ден. Извън тялото са разположени тестисите, където благодарение на подходящата температура, може да се получи сперма и да се поддържа топлината. Тъй като вътре в тялото е гореща за да бъде жизнеспособна – за да оплоди яйцата.
 • Скротум
  Тестисите са обхванати от една торбичка на кожата, наречена скротум. Скротума заедно с мускулите около него могат да теглят тестисите към тялото, когато е твърде студено, и да се отпусне далеч от тялото, когато тестисите са твърде топли. Скротума също държи и епидидима.
 • Епидидима и семепровод
  Епидидима съхранява спермата, след като тестисите ги произведат, и семепровода който транспортира сперматозоидите от епидидима към уретрата.
 • мъж по хавлия скриваща еректиралия му твърд пенисУретра
  уретрата е канал или тръба, която транспортира течности от вътрешността на тялото навън. Както при мъжете, така и при жените, пикочния канал е свързан с пикочния мехур и се използва за уриниране. При мъжете, обаче, уретрата е свързана към „допълнителни“ жлези, които произвеждат сперма и тръба, която носи сперматозоидите от епидидима.

 • Пенис
  Пенисът е може би най-видимата част от мъжката сексуална анатомия. Той се състои от три части – корен,тяло и главата (наричан също главичката.) Изграден от пещеристи тела, към които отдолу заляга едно спонгиозно (гъбесто) тяло. В репродуктивната способност, отвора на уретрата на върха на пениса доставя сперма във влагалището. Урината също изтича от тялото през отвора на уретрата.
 • Помощни жлези
  Има няколко жлези, които работят заедно, за да произвеждат сперма или семенна течност. Сперматозоидите могат да живеят вътре в женската репродуктивна система до 48 часа, а семенната течност помага за движение на сперматозоидите. В семенната торбичка се произвежда течност, която осигурява енергия за спермата. Простатната жлеза произвежда течност, която помага за движение на сперматозоидите по-бързо в женската полова система. Друг набор от жлези, наречени булбокавернозни, правят малко количество течност ,която помага за защитата на сперматозоидите по пътя им през уретрата.

Какви са функциите на пениса във връзка с половия акт?

За разлика от животните, сексуалната мотивация (либидото) и поведение при човека до голяма степен зависи от психични и социални фактори. Сексуалната мотивация и поведение се регулират от половите хормони, но те не са фактор от решаващо значение за сексуалната активност на човека.

Ерекцията при мъжа представлява физиологичен рефлексен процес, който води до увеличаване на размерите на пениса при полова възбуда. Рефлексът се осъществява с помощта на т.н. генитоспинален център, който е разположен в гръбначния мозък, и влиянието на мозъчната кора.

Еякулацията също е рефлексен акт и включва два . Първия етап предизвиква контракция на гладките мускули на семепроводящите пътища, семенните мехурчета и простатата, при което спермата се придвижва към вътрешната част на уретрата. Втория етап се предизвиква от контракцията на булбокавернозния мускул, чрез която спермата се изхвърля от уретрата.

Мъжката полова система (подобно на женската полова система ) е чудо на науката: Никой от нас нямаше да е тук, без нея!

Все още никой не е гласувал.
Моля изчакайте...